Under corona-nedlukningerne hvor vi var mere hjemme, blomsterede hobbyprojekterne. Et stigende antal danskere dykkede ned i større renoveringsprojekter. Flere valgte sågar selv at bygge deres drømmehjem som nybyg.
Prisen på at bygge et nyt hus selv steg dog også. De samlede omkostninger ved nybyg steg ifølge Danmarks Statistik med 1,9 % i sidste kvartal af 2021. Det kunne blandt andet tilskrives en øget efterspørgsel på materialer og forsyningskæder som var ekstra pressede efter corona-nedlukninger.
Men selv her tre år efter den første corona nedlukning har mange stadig mod på at begynde projekt nybyg og bygge deres nye drømmehjem selv.
Derfor er det relevant at spørge: Hvad koster et nybyg?
Prisen på et nybyg hus
Det koster et sted mellem 16.000 – 35.000 kr. pr. kvadratmeter, hvis du ønsker at opføre et nyt hus.
Ifølge Videncentret Bolius koster et parcelhus på 150 kvadratmeter i gennemsnit 2,2 millioner. Opførelsen af nybyg koster til sammenligning i gennemsnit 2,4 millioner.
Prisen påvirkes dog i høj grad af placeringen af huset samt af de valg du træffer undervejs i byggeprojektet.
Prisen for nybyg varierer fra projekt til projekt
Inden du starter projekt drømmehus, bør du danne dig et overblik over alle de omkostninger, der er forbundet med at bygge sit eget hus.
Prisen for nybyg varierer nemlig meget afhængig af de valg, der træffes undervejs i byggeprojektet. Prisen påvirkes blandt andet af husets placering, valg af materialer og om der bygges på en grund som i forvejen er byggemodnet.
Når du danner dig et prisoverslag på, hvad det koster at bygge et hus, bør du især overveje priserne for følgende:
- Nedrivning af eksisterende hus
- Byggetilladelse
- Jordbundsundersøgelse
- (Eventuelt): byggemodning af grund
- Udgifter til vand og strøm under opførelse af hus
- Byggerådgiver
- Udgifter til tag, facade, vægge, gulve, vinduer og døre
- Udgifter til varme, ventilation, el og stikkontakter
- Udgifter til hårde hvidevarer, køkken og bad
Arkitekttegnet eller typehus som nybyg?
Det er ofte billigere at købe et typehus frem for at opføre et arkitekttegnet hus. Om du foretrækker det ene eller det andet afhænger af, hvor meget medbestemmelse du ønsker i udformningen af det nye hus og dit kommende hjem.
Har du meget specifikke forestillinger om, hvordan dit drømmehjem skal se ud, kan det være mere fleksibelt at vælge et arkitekttegnet løsning, hvor du i høj grad kan påvirke beslutningerne.
Vil du have stor medbestemmelse på designet af dit drømmehjem, kan et byg-selv nybyg derfor være en oplagt mulighed for dig.
Det skal dog nævnes at mange firmaer som udfører typehuse er begyndt at være mere åbne overfor design ændringer, ligesom de ofte tilbyder flere designmæssige valgmuligheder.
Kan det betale sig at bygge et hus selv?
Afhængig af hvor huset er placeret, er den billigste løsning typisk at købe et hus, som er klar til at flytte ind i.
Hvis huset kræver en større renovering, kan det sommetider bedre betale sig at bygge et hus selv – såfremt man bygger på en grund, hvor der i forvejen har ligget et hus og som derfor er byggemodnet.
At byggemodne en grund er nemlig en større affære, som kan løbe op i en gedigen pris, som ofte ligger et sted mellem 75.000 – 150.000 kr. afhængig af grundens præcise placering.
Ved byggemodning af en grund skal du eksempelvis betale for:
- Jordbundsundersøgelse
- Fundering
- Tilslutningsafgift
- Landinspektør
- Bortskaffelse af forurenet jord
De prisstigninger på materialer og øget efterspørgsel vi har set siden 2021, ser imidlertid ud til at fortsætte, og du bør derfor overveje hvad der bedst kan betale sig: Opføre et nybyg som et arkitekttegnet hus, opføre et nybyg som et typehus, eller købe et eksisterende hus – med eller uden renoveringspotentiale.
Vigtig pointe med fundering og byggemodning af grund, som kan presse prisen for et nybyggeri betydeligt op.